четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Канабис - имена и употреба

Канабис, известен още като марихуана или ганджа (от санскрит: गांजा Ganja, което означава "коноп"), наред с много други имена различни жаргонни наименования на марихуаната — от класическите „трева“ и „ганджа“, през заемките от английски език „джойнт“ и „Мери Джейн“, до чисто българските „коз“, „коза“, „чадел“, „мара“, „сас“, „джанка“, „джонга“, „дискове“, "зелен-чук", "чубрица" и др. Самоделната цигара с марихуана обикновено се назовава „джойнт“, „коз“, „масур“, „масе“ или „конус“.В смолиста формата наркотика е известен като хашиш .

Активната съставка в канабиса е THC (делта 9 тетрахидроканабинол). Колкото по-топъл е климатът, в който се отглежда канабисът, толкова повече THC има в растението. Тревата, която се отглежда в парници, в близки до идеалните условия, често съдържа висока концентрация на THC. Хашишовото масло може дори да съдържа повече от 50% THC.
THC повлиява възприятията. Цветовете могат да се възприемат като по-интензивни; музиката – като по-динамична или интензивна. Усещанията за време и пространство се променят. Фантазията става луда. Някои хора имат внезапна спешна нужда от храна. Други се кикотят. Поради упойващите ефекти на THC канабисът се употребява често за релаксиране.

Води ли до пристрастяване?

Трябва да се прави разлика между физическата и психологическата зависимост. Говорим за физическа зависимост, когато тялото протестира при спиране на употребата на наркотика (синдром на абстиненция). Това се случва при хора, които са употребявали много трева или хашиш дълго време. Най-често срещаните симптоми на абстиненция са тревожност, загуба на тегло, безпокойство и безсъние. Употребата на трева, марихуана или хашиш не води непременно до желание или нужда от употреба на по-твърди наркотици.

Психологическа зависимост означава, че употребяващият копнее все повече за веществото и не се чувства истински добре без него. Това се случва при някои употребяващи, най-вече при тези, които употребяват често (например всеки ден). Психологическата зависимост може дори да бъде по-силна, когато веществото се употребява за бягство от реалността, поради скука или когато човекът трудно намира смисъл в живота си. За такива употребяващи може ситуацията да се развие така, че да са важни само хашишът и тревата и нищо друго.
* Една по-голяма доза може да създаде както психически (интензивни чувства на тревожност или отпадналост), така и физически проблеми (от замаяност или гадене до паника или загуба на съзнание). Такива състояния се наричат препушване или психясване. В този случай единственото нещо, което може да се направи, е да се изчака. Може да се опитате да успокоите човека.
* Препушването или “да ритнеш” като резултат от по-голяма доза, се случва най-вече сред употребяващи, които търсят максимален ефект - като млади хора, чуждестранни туристи. Рискът е голям и когато хашишът се яде, защото употребяващият няма възможност да измери точно колко вещество е консумирал.
* THC намалява способността за концентрация, забавя времето за реакция и уврежда кратковременната памет. Логическото мислене става по-трудно и нишката на събитията в момента трудно може да бъде проследена. THC и писането на домашно, ученето или работата не вървят ръка за ръка. Шофирането под влияние на THC e много опасно и строго забранено.
* Хората, които често употребяват големи количества, могат да повлияят негативно върху социално-емоционалното си развитие. Вместо да разрешават проблемите и да се учат от тях, те просто ги “издухват” заедно с неудовлетворението. Поведението на тези употребяващи носи риск от социална изолация.
* Има свидетелства, че съществува връзка между употребата на канабис и началото на някои психични разстройства като шизофрения, депресия и тревожност.
* Хора с психично разстройство или предразположеност към такова са рискова група за канабиса. Употребата на марихуана може да засили психичния проблем или предразположеност и не е препоръчителна.
* Пушенето на джойнт обикновено води до дълбока инхалация в белите дробове и задържане на дима колкото е възможно повече. Димът на канабиса съдържа повече канцерогени дори от самия тютюнев дим. В дългосрочна перспектива може да се получи увреждане на дихателните пътища.
* Доказано е, че THC се предава чрез майчиното мляко. Същото важи за хашиша и тревата, както и за алкохола, никотина и другите наркотици, т.е. употребата по време на бременност и кърмене е крайно непрепоръчителна. Дълговременната употреба от страна на майката може да предизвика трайни промени в мозъка и имунната система на детето.
* Колкото повече някой употребява, толкова по-големи са рисковете за него.