вторник, 16 февруари 2010 г.

Терапия и отказване

Най-добрия ефект се постига с Хомеопатия и Психотерапия/Самоанализ
Хомеопатията е единствената терапия, която може напълно да премахне канабиса не само от тялото, но и от емоциите и ума на човека.Хомоепатията използва отровата за лекарство.
Как така? Хомеопатите са открили, че ако си отровен с дадено вещество, част от това вещество, но приготвено по хомеопатичен път и превърнато в лекарство може да излекува почти всички симптоми от веществото, което е причинило вредата. В случая хомоепатията е направила лекарство от Cannabis indica, което се прави като се взема растението канабис и се превръща в лекарство. Лекарството съдържа само енергийния модел –душа на канабиса, но с обратен заряд. Когато се даде то изчиства всички ментални, емоционални и физически заболявания вследствие от пушенето на канабиса.
То премахва халюционациите, страха, безпокойството, депресията, сънливостта, главоболието, зачервените очи,възвръща самоувереността, намалява нарасналия глад, желанието за сладко, всички възпалителни процеси възникнали от употребата на канабис. Лекува възникнали заболявания в нервната система, сърдечно-съдовата система, гърба, бъбреците, корема, ръцете и още хиляди наблюдавани симптоми от хомеопатите.
Списък със симптомите може да видите тук:

http://www.homeoint.org/hidb/kent/c/cann-i.htm

Психотерапия

Философско-метафизично ниво
Пушенето на трева променя възприятието за нещата, най-често нещата изглеждат смешни, гротескни и дори абсурдни.Трудно е да се опише, усещане като в сън което наричат филм. Ситуациите и хората се превръщат в нещо външно и абстрактно, те са актьори в някакъв филм. Всичко това се приема с много смях. Постепенно това води до отчуждение и отвращение от хора и от обществото.Самотата и чувството за изолация се засилват. Ума става пуст само възприема - филма. Всичко това се преваща в философия на живота. Личността възприема света по нов-начин. Много хора смятат, че тревата ги просветлява и те не изпитват нужда да се развиват духовно, а други напротив се отдават изцяло на религията и мистиката.
При терапия и самоанализ човек трябва да намери нови идеи и гледни точки, които са отвъд познатите. Терапевта трябва да проследи развитието на духовните и философски идеи при личността и да предложи алтернативи.

Психо-емоционално ниво
Но постепенно филма става все по странен и вече не е толкова смешен тогава идва другата страна- страха, параноята, пустото съзнание преминава в празен ум,проблеми с концетрацията, те винаги са някаде другаде.Това може да се види при разговор и в компания. Стават неуверени, губят самочувствие, бягат от решения и проблеми.Емоциите са ту еуфорична радост, ту интровертност и некомуникативност. Ако продължат да приема дрогата, засилват се параноидно-страховите усещания. Депресията става постоянна, само канабиса може да я разсее.
Тук е много важно личността да осъзнае как тревата води до депресия, страхове и самота. Тъй като те смятат, че тя е безобидна и едва ли не е един добър реласк. Скъсването с прятелите и кръга пушачи е задължителен...човек трябва да премине през това и да изгради нов живот.Терапията трябва да премахне болката и емоциите, които са довели до това и да стимулира нови емоции, които личноста да изпита, които са отвъд тревата и са позитивни и удовлетворяващи. Човек трябва да намери работа, имидж, приятели и среда които го правят щастлив. Семейството трябва да е подкрепящо , без паника и истерии , зълзи, срам и вина. Терапията трябва да протича и с родителите.

Тялото
Умората е смазваща дори парализираща. Това е може би в основата на базразличието и апатията. Постоянно се чувстват уморени, за това избягват по-натоварващи неща. Често се наблюдава спортуващи хора спират да се занимават след привикване към канабис.
Възможни са заболявания от различен вид - неврологични, сърдечни проблеми, белодробни заболявания, бъбречни и уринарни проблеми.
Приемането на витамини значително би подобрило състоянието им. Здравословното хранене би имало положителен ефект на всички нива.
Тук личността трябва да бъде подкрепена да изследва своето тяло.

Кога и как

Хомеопатичното лекарство може да се взема в следните случаи:
1.При развите на оплакване или заболяване вследствие от употреба на канабис.Това могат да бъдат всякакви заболявания:
- наличие на халюцинации
- страх
- параноя
- отнесеност
- ниска концентрация
- депресия
- фобии
- безсъние
- кошмари
- интровертност
- апатия
- проблеми с паметта
- световъртеж
- нервни заболявания
- главоболие
- дихателни проблеми
- сърдечно-съдови оплаквания
- отпадналост
- хронична умора
- стамашно-чревни оплаквания
- пикочно-полови заболявания
- ставно-мусколни оплаквания

Всички проблеми могат да бъдат излекувани, но само ако са вследствие от употреба на канабис.Моля, не вземайте лекарството за проблем, който е съществувал преди употребата на канабис.

2.При отказване при активни потребители на канабис.
Хомеопатичното лекарство може да се взема при опит за отказване от употреба на канабис.
Моля, не вземайте лекарството, ако сте употребявали канабис само няколко пъти.

Дозировка на хомеопатичното лекарство:
1.При заболяване вземайте по една доза Cannabis indica 10 M , един път месечно до наличие на излекуване.
2.При отказване:
- ако употребявате трева всеки ден по-някалко пъти, вземайте една доза Cannabis indica 1 M на ден вечер.
- ако употребявате канабис всеки ден или през ден, вземайте Cannabis indica 1 M веднъж седмично.
- ако употребявате канабис веднъж седмично или по-рядко, но продължителен период от време, вземайте една доза Cannabis indica 10 M на месец или два.
Моля, не вземайте лекарството, ако сте употребявали канабис само няколко пъти.

За употребата на хомеопатичното лекарство Cannabis indica може да се съветвате с всеки лекар хомеопат.

Лекарството може да бъде закупено от специализирана хомеопатична аптека в гр.София на ул. “Чаталджа” №13, тел./факс: (+359 2) 944 53 79; 9.00 ч. - 19.00 ч. и събота 9.00 ч. - 14.00 ч.
- Може да поръчате лекарството по имейл: homeo97@abv.bg и да ви бъде доставено до вас с наложен платеж при доставка.Средна цена на лекарството 5,40лв. и доставка средно около 7 лв.
- Лекарството може да получите и от лекар по класическа хомеопатия.

четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Канабис - имена и употреба

Канабис, известен още като марихуана или ганджа (от санскрит: गांजा Ganja, което означава "коноп"), наред с много други имена различни жаргонни наименования на марихуаната — от класическите „трева“ и „ганджа“, през заемките от английски език „джойнт“ и „Мери Джейн“, до чисто българските „коз“, „коза“, „чадел“, „мара“, „сас“, „джанка“, „джонга“, „дискове“, "зелен-чук", "чубрица" и др. Самоделната цигара с марихуана обикновено се назовава „джойнт“, „коз“, „масур“, „масе“ или „конус“.В смолиста формата наркотика е известен като хашиш .

Активната съставка в канабиса е THC (делта 9 тетрахидроканабинол). Колкото по-топъл е климатът, в който се отглежда канабисът, толкова повече THC има в растението. Тревата, която се отглежда в парници, в близки до идеалните условия, често съдържа висока концентрация на THC. Хашишовото масло може дори да съдържа повече от 50% THC.
THC повлиява възприятията. Цветовете могат да се възприемат като по-интензивни; музиката – като по-динамична или интензивна. Усещанията за време и пространство се променят. Фантазията става луда. Някои хора имат внезапна спешна нужда от храна. Други се кикотят. Поради упойващите ефекти на THC канабисът се употребява често за релаксиране.

Води ли до пристрастяване?

Трябва да се прави разлика между физическата и психологическата зависимост. Говорим за физическа зависимост, когато тялото протестира при спиране на употребата на наркотика (синдром на абстиненция). Това се случва при хора, които са употребявали много трева или хашиш дълго време. Най-често срещаните симптоми на абстиненция са тревожност, загуба на тегло, безпокойство и безсъние. Употребата на трева, марихуана или хашиш не води непременно до желание или нужда от употреба на по-твърди наркотици.

Психологическа зависимост означава, че употребяващият копнее все повече за веществото и не се чувства истински добре без него. Това се случва при някои употребяващи, най-вече при тези, които употребяват често (например всеки ден). Психологическата зависимост може дори да бъде по-силна, когато веществото се употребява за бягство от реалността, поради скука или когато човекът трудно намира смисъл в живота си. За такива употребяващи може ситуацията да се развие така, че да са важни само хашишът и тревата и нищо друго.
* Една по-голяма доза може да създаде както психически (интензивни чувства на тревожност или отпадналост), така и физически проблеми (от замаяност или гадене до паника или загуба на съзнание). Такива състояния се наричат препушване или психясване. В този случай единственото нещо, което може да се направи, е да се изчака. Може да се опитате да успокоите човека.
* Препушването или “да ритнеш” като резултат от по-голяма доза, се случва най-вече сред употребяващи, които търсят максимален ефект - като млади хора, чуждестранни туристи. Рискът е голям и когато хашишът се яде, защото употребяващият няма възможност да измери точно колко вещество е консумирал.
* THC намалява способността за концентрация, забавя времето за реакция и уврежда кратковременната памет. Логическото мислене става по-трудно и нишката на събитията в момента трудно може да бъде проследена. THC и писането на домашно, ученето или работата не вървят ръка за ръка. Шофирането под влияние на THC e много опасно и строго забранено.
* Хората, които често употребяват големи количества, могат да повлияят негативно върху социално-емоционалното си развитие. Вместо да разрешават проблемите и да се учат от тях, те просто ги “издухват” заедно с неудовлетворението. Поведението на тези употребяващи носи риск от социална изолация.
* Има свидетелства, че съществува връзка между употребата на канабис и началото на някои психични разстройства като шизофрения, депресия и тревожност.
* Хора с психично разстройство или предразположеност към такова са рискова група за канабиса. Употребата на марихуана може да засили психичния проблем или предразположеност и не е препоръчителна.
* Пушенето на джойнт обикновено води до дълбока инхалация в белите дробове и задържане на дима колкото е възможно повече. Димът на канабиса съдържа повече канцерогени дори от самия тютюнев дим. В дългосрочна перспектива може да се получи увреждане на дихателните пътища.
* Доказано е, че THC се предава чрез майчиното мляко. Същото важи за хашиша и тревата, както и за алкохола, никотина и другите наркотици, т.е. употребата по време на бременност и кърмене е крайно непрепоръчителна. Дълговременната употреба от страна на майката може да предизвика трайни промени в мозъка и имунната система на детето.
* Колкото повече някой употребява, толкова по-големи са рисковете за него.

Канабис - Другата страна на смеха







Психози и канабис

Всеки четвърти човек има гени, които повишават уязвимостта към развитие на психиатрични заболявания, ако пуши канабис като тийнейджър, откриха учени.
Генетичният профил, който прави канабиса пет пъти по- вероятна причина за изяваване на шизофрения и подобни разстройства, е публикуван във връзка с настояването на британското правителство да рекласифицира марихуаната от Клас B в Клас С.
Повишеният риск засяга хора, които притежават варианти на ген с името COMT и които пушат канабис като тийнейджъри. Около една четвърт от населението има този ген, а 15% от групата вече са развили споменатите психиатрични заболявания, след като в юношеска възраст са пушили марихуана.
Нито наркотикът сам по себе си, нито генът предизвикват психозите поотделно.
Изследването, проведено от Авшалом Каспи и Тери Мофит от Института по психиатрия към Кралския колеж в Лондон, показва най-добре засега защо канабисът предизвиква силна психиатрична реакция у някои от потребителите, но оставя повечето незасегнати. Учените подозираха, че генетичният фактор е отговорен за тази двойнственост, но досега не беше посочен точния ген.
Откритията, публикувани в Biological Psychiatry, доказват също така нарастващото убеждение, че сами по себе си природните и изкуствените добавки не предизвикват промени в поведението и здравето, но в комбинации това се случва. В предишно изследване същият екип изолира ген, който предизвиква депресия и агресия в комбинации с фактори от околната среда.

COMT е бил избран, тъй като се знае, че играе роля в продукцията на допамин, който е в абнормални граници при шизофренията. Генът се получава в два варианта – валин и метионин- от всеки един от родителите.

Научно изследване на екип от Института по психиатрия към Кралския колеж – Лондон. Авешалом Каспи и тери Мофит.

сряда, 10 февруари 2010 г.

Марихуаната - по-силна от всякога

С годините марихуаната става все по-силна, казват експерти
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: С годините марихуаната става все по-силна, казват експерти
Въздействието на марихуаната, най-предпочитаната лека дрога в Европа, днес е по-силно от всякога благодарение на иновационните технологии и новите методи за отглеждане на растението. А това крие неподозирани опасности.


Няма друго място в света, на което да се съдържат толкова много доказателства за еволюцията на марихуаната, колкото в холандските кофишопс - заведенията и магазините, в които Холандия толерира продажбата на канабис. Според познавачите в началото на 90-те на холандския пазар са се предлагали само три вида марихуана - "Уайт уидоу", "АК-47" и "Сензи стар". Днес се предлагат над 100 вида треви с печат Made in Holland, определени като леки, средно силни и силни - т.е. за начинаещи, за напреднали и за истински познавачи.

Тревата - на второ място след хероина по отношение на опасността от пристрастяване Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der

Все повече случаи на пристрастяване

"Джак Хера" например е резултат от дългогодишни подобрения на комбинация от три от най-силните сортове треви, "Нéбула" е с аромат на плод, а "Дурга Мата" е генетичният резултат от кръстоска между две "Супер Шива" с пикантен вкус. Конкуренти на холандския канабис са мексиканският "Пунта роха" и "Акапулко Голден", както и тайландският "Супер-тай".

През 1961 - годината, в която се създава първата конвенция на ООН против наркотиците, нивото на тетрахидроканабинол (ТХК) -субстанцията в канабиса, която действа на човешката психика - е било под 5%. В действителност в най-силните треви концентрацията на тетрахидроканабинол може да достигне до 24%, според проучване на шведската Национална служба по въпросите на дрогата. Тези данни са и причината, поради която Европейската обсерватория за дрога и наркомания (ЕОДН) не се поколебава и за секунда да разпространи предупреждение за потенциалната опасност от употребата на леката дрога.

Обсерваторията със седалище в Лисабон признава, че съгласно данните консумацията на канабис не може да бъде окачествена като опасна за здравето, но подчертава, че броят на пристрастените към марихуаната, търсещи специализирана помощ в здравните заведения, става все по-голям. 20 на сто от 326-те хиляди лекуващи се в центровете за наркомани през 2005-та година в ЕС посочват канабиса като основна причина за техните проблеми, което поставя тази лека дрога на второ място след хероина по отношение на опасността от пристрастяване.

Българската марихуана - с пъти по-слаба от холандската

Холандският канабис е 17 пъти по-силен от този, който се продава в БългарияBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Холандският канабис е 17 пъти по-силен от този, който се продава в България

Преди две години британското правителство окачестви канабиса като не толкова опасна дрога, която бе поставена в категория C. Днес обаче правителството иска да промени взетото тогава решение, като за целта се обръща към парламента с предложението марихуаната да бъде поставена в категория В, т.е. в категорията на малко по-опасните дроги.

В момента във Великобритания учени работят върху изследване, целящо да установи дали има някаква връзка между концентрацията на тетрахидроканабинола и пристрастяването към канабиса. Холандците толерират продажбата и консумацията на марихуана и хашиш с надеждата, че хората ще стоят настрана от твърдите дроги като кокаина. Според Европейската обсерватория за дрога и наркомания концентрацията на тетрахидроканабинол в продавания в Холандия канабис е 17,7 процента, докато в страни като България и Полша дори не достига 1 процент.